Podchladená horolezkyňa prehrala boj o život

16.02.2008 Poprad

Vysoké Tatry/Kežmarok 16. februára (TASR) - Dvaja slovenskí horolezci takmer zamrzli vo Veľkej Studenej doline vo Vysokých Tatrách, kde ich dnes dopoludnia objavili silne podchladených kolegovia z horolezeckého oddielu.
Dvojica sa vybrala v piatok 15. februára večer napriek sneženiu a silnému nárazovému vetru na Zbojnícku chatu, kam však nedošla. Vyše 50-ročného muža z Valaskej Dubovej a o desať rokov mladšiu ženu z Rožňavy našli dnes približne o 9.30 h v blízkosti "Ohniska". Boli vo veľmi zlom stave, silne podchladení a len s ťažkosťami komunikovali.
Záchranári z Horskej záchrannej služby vo Vysokých Tatrách ich na saniach za pomoci skútra transportovali na Hrebienok a do Starého Smokovca, kde ich prevzali posádky rýchlej lekárskej pomoci zo staníc Záchrannej zdravotnej služby Emergency Medical Service v Poprade a Kežmarku.
"Muž bol v bezvedomí a hlboko podchladený, " uviedla vedúca zásahového tímu rýchlej lekárskej služby z Popradu Mariana Kállayová. Dodala, že pacienta previezli na oddelenie centrálneho príjmu Nemocnice Poprad, a.s.
Stav ženy sa počas ošetrovania a prevozu záchrannou zdravotnou službou do nemocnice náhle zhoršil. "Pacientku sme po zastavení obehu v dôsledku podchladenia resuscitovali, " informovala vedúca zásahového tímu rýchlej lekárskej pomoci v Kežmarku Zuzana Priputníková. Ženu po úspešnej resuscitácii záchranári odovzdali na oddelení anestéziológie a intenzívnej medicíny Nemocnice Dr. Vojtecha Alexandra v Kežmarku.
V horskom teréne trvá od piatka nepriaznivé počasie, prudko sa ochladilo, sneží a fúka silný nárazový vietor. Vo vysokohorskom teréne Vysokých a Západných Tatier je zvýšené lavínové nebezpečenstvo, tretí stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice. Podľa centrálneho dispečingu HZS pri snežení a vetre je stúpajúca tendencia lavínového nebezpečenstva.

Doplnené:

Vysoké Tatry/Kežmarok 16. februára (TASR) - Podchladená 42-ročná horolezkyňa z Rožňavy, ktorú našli dnes skoro ráno spoločne s 52-ročným kolegom z Valaskej Dubovej takmer zamrznutých vo Veľkej Studenej doline, prehrala boj o život. Podľahla po prevoze do kežmarskej nemocnice. Ďalší z dvojice bojuje o život v popradskej nemocnici.
Dvojica sa vybrala v piatok 15. februára večer napriek sneženiu a silnému nárazovému vetru na Zbojnícku chatu, kam však nedošla. Dvojicu našli dnes približne o 9.30 h v blízkosti "Ohniska". Bola vo veľmi zlom stave, silne podchladená.
Záchranári z Horskej záchrannej služby vo Vysokých Tatrách ju na saniach za pomoci skútra transportovali na Hrebienok a do Starého Smokovca, kde ju prevzali posádky rýchlej lekárskej pomoci zo staníc Záchrannej zdravotnej služby Emergency Medical Service v Poprade a Kežmarku.
"Muž bol v bezvedomí a hlboko podchladený, " uviedla vedúca zásahového tímu rýchlej lekárskej služby z Popradu Mariana Kállayová. Dodala, že pacienta previezli na oddelenie centrálneho príjmu popradskej nemocnice.
Stav ženy sa počas ošetrovania a prevozu záchrannou zdravotnou službou do nemocnice náhle zhoršil. Posádka musela ženu resuscitovať. Napriek úsiliu záchranárov i lekárov sa ju nepodarilo zachrániť.
V horskom teréne trvá nepriaznivé počasie, prudko sa ochladilo, sneží a fúka silný nárazový vietor. Vo vysokohorskom teréne Vysokých a Západných Tatier je zvýšené lavínové nebezpečenstvo, tretí stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice. Podľa centrálneho dispečingu HZS pri snežení a vetre je stúpajúca tendencia lavínového nebezpečenstva.
 

Vyberte región